de winkel
Producten
Fairtrade
recepten
Acties
Wonen
Koken en Tafelen
Accessoires
Speelgoed
Bezinning
Kaarten en Papier
Recycled
WERELDWINKEL ABCOUDE
BRUGSTRAAT 9
1391 GH ABCOUDE
TEL. 0294-28 43 94
Recycling
 
Van afval- of restmateriaal, zoals papier, glas en blik worden verrassende artikelen gemaakt.
Goed voor het milieu en voor de mensen in ontwikkelingslanden die met een goedkope grondstof toch een mooi product kunnen maken. Daarmee vergroten zij hun kansen op een betere toekomst.  
 
 
Objecten van gerecycled glas uit Mexico
 
"Aan het eind van dit jaar is mijn droom realiteit"
 
In Mexico gaat het glasblazen terug tot begin 16e eeuw, naar het Mexicaanse Puebla. De producten van importeur Esperanza worden geblazen door drie verschillende glasproducenten die wonen op het platteland van Noord-Mexico. De familie Cobian is één van deze producenten.
Vader Juan heeft het glasblazen in één van de grote fabrieken geleerd. Omdat dit werk niet goed betaalde, heeft hij het initiatief genomen om voor zichzelf te beginnen. Hij heeft een klein stukje land pal naast de snelweg gekocht om er eerst een huis te bouwen voor zijn gezin. Voor het blazen van de glasobjecten maakt hij gebruik van een bestaande fabriek. Met de eigenaar is afgesproken dat hij per geblazen object "huur" betaalt. Dankzij de verkoop van zijn producten kan hij wat geld sparen om in delen aan zijn eigen huis te bouwen. Eind dit jaar wil hij zijn eigen werkplaats klaar hebben, zodat hij goedkoper en veel efficiënter kan gaan werken. Dan is voor hem een droom gerealiseerd.
Het glas dat de producenten gebruiken, wordt ingekocht. Voor gekleurd glas wordt meer betaald dan voor doorzichtig kleurloos glas. Oude glasstukken worden in een oven op kleur gesmolten. De glasblazer haalt het glas op als een rood-oranje gloeiende bol dat in de gewenste vorm wordt geblazen. In eerste instantie wordt het eerste deel, de 'romp', van het object geblazen. Dit product wordt opnieuw in de oven warm gemaakt en er komt, indien gewenst, een nieuw stukje gesmolten glas op, waarvan bijvoorbeeld de voet wordt geblazen. Dit koelt in de oven gedurende 8 tot 10 uur langzaam af. Tot slot keurt men ieder product op kwaliteit, om het vervolgens in te pakken voor de export. Voor elk deel van dit proces is een specialisme in het glasblazen vereist. Zelfs het stapelen in de oven vraagt veel behendigheid omdat de producten nog zeer kwetsbaar zijn. Bovendien zijn niet alle kleuren even gemakkelijk om mee te werken. Zo blijkt de kleur rood gevoeliger te zijn voor breuk. Glasblazen is zwaar werk dat bij een hoge omgevingstemperatuur uitgevoerd wordt.  
 
                                 
 
 
 
Auto's en scooters gemaakt van blikjes
 
De recycling autootjes en scooters worden gemaakt door kleine producenten in Madagaskar en door Vitagasy aan de Europese markt geleverd. In Nederland wordt dit project ondersteund door De Evenaar, die deze producten ook importeert. 
 
Onder leiding van mevrouw Vevee Ravalisoa ontplooide Vitagasy zich tot de grootste exportorganisatie van kunstnijverheid in Madagaskar. Momenteel beschikt Vitagasy (wat “made in Madagascar” betekent) over een eigen showroom en magazijn en stelt een 70-tal mensen full-time te werk.Vitagasy investeert veel tijd en geld in de voorbeeldfunctie die ze zichzelf oplegt. Zo werd enkele jaren geleden, met de steun van enkele Nederlandse wereldwinkels, een klein atelier voor de bouw van windmolens geopend. Op basis van een ontwerp van een Nederlandse ingenieur, Adriaan Krachten, werden kleine windmolens in een eerste fase in België en daarna volledig in Madagaskar geproduceerd. Momenteel zijn de meeste producentenfamilies, die op het platteland wonen, voorzien van elektriciteit van deze molens. Ook werd er een boerderij gebouwd in Imertsiatuski, waar de meeste producenten van Vitagasy leven. Hier kunnen zij zaaigoed en biggen kopen. De varkens worden dan collectief aan de supermarkten in de hoofdstad verkocht. Op deze wijze wordt ook het inkomen uit de landbouw drastisch verhoogd.
Als laatste wordt bij Gered Gereedschap uit Amsterdam afgedankt gereedschap ingekocht, dat de producenten op hun beurt kunnen inkopen. Dankzij deze aanvoer kon de kwaliteit van de productie verbeterd worden.
 
 
                                      
 
Papier gemaakt van olifantenpoep
 
"De fabricage van dit papier beschermt de olifanten in Sri Lanka"
 
Nog steeds worden per dag gemiddeld twee olifanten gedood, omdat ze de oogst van de boeren vernielen. Maar olifanten zijn ook productief. Hoe vreemd het ook lijkt, uit de ontlasting van olifanten wordt een speciale stof gewonnen die recyclingpapier extra stevig maakt. Om olifant en mens dichter bij elkaar te brengen is er op Sri Lanka een speciaal papierproject opgezet: een papierrecyclingfabriek waar men van de ontlasting van olifanten gebruik maakt. Daar verdienen momenteel honderd en tien jonge mensen een eerlijk salaris.
Olifanten eten kokosbladeren, jakbladeren en kitulschors. Een volwassen olifant eet tot 180 kilo per dag en ontlast zestien keer per dag. De olifanten die overdag worden ingezet voor sjouwwerk verblijven 's nachts bij de papierfabriek waar ze eten en slapen. Hun poep wordt verzameld en in de zon gedroogd. Daarna wordt de gedroogde poep samen met margosabladeren, een natuurlijk desinfecteermiddel, gekookt. De overgebleven resten (strootjes en takjes) worden met afvalpapier van kantoren uit Colombo tot een goede pulp vermengd. Met zouttoevoegingen brengt men de gewenste kleur aan. De pulp wordt vervolgens met de hand in een vorm geschept. Van 10 kilo olifantenpoep worden honderd en twintig vellen papier of zestig vellen karton gemaakt. Die worden op hun beurt weer gebruikt voor een groot assortiment artikelen zoals kaarten, boekenleggers, memoblokken en albums. 
Een deel van de opbrengst van de fabriek gaat naar een stichting ter bescherming van de olifant.
 
 
                            
HOMESITEMAP