de winkel
Producten
Fairtrade
recepten
links
Acties
Voorgerechten
Hoofdgerechten
Desserts
Koken in de kleipot
Lunch
Gebak
Dranken
WERELDWINKEL ABCOUDE
BRUGSTRAAT 9
1391 GH ABCOUDE
TEL. 0294-28 43 94
 
Chocolade en peren-semifreddo
 
Ingrediënten
4 rijpe handperen
1 theelepel kaneel
15 eetlepels poedersuiker
1 eetlepel citroensap
3 Divine 85%  Puur chocoladerepen*
250 gram crème fraîche
Materialen
diepvriesbak
foodprocessor of staafmixer

Schil de peren en verwijder de klokhuizen.
Snijd de peren in stukjes.
Pureer de peren met het kaneel, de poedersuiker en het citroensap.
Breek 2 ½ chocoladereep in stukjes.
Doe ze in een steelpan en voeg de crème fraîche toe.
Laat de chocolade al roerend op laag vuur smelten.
Als het mengsel mooi glad is, de gepureerde peer toevoegen.
Laat het geheel afkoelen en schep het in een afsluitbaar diepvriesbakje.
Laat het in 2-3 uur half bevriezen, pchep in de eerste 2 uur regelmatig om.
Verdeel de semifreddo over vier schaaltjes.
Rasp een ½ chocoladereep en garneer hiermee uw nagerecht.

 
Koffie siroop
 
Ingrediënten
Fair Trade Original Aroma snelfiltermaling*
Fair Trade  rietsuiker*
 
Zet een pot sterke koffie van Fair Trade Original Aroma: gebruik wat meer koffie dan gewoonlijk.
Herhaal dit, maar gebruik in plaats van water de zojuist gezette koffie.
Herhaal dit nogmaals. U hebt nu een extra extra extra sterke koffie.
Voeg nu de suiker toe afhankelijk van de hoeveelheid koffie. Bij 200 ml koffie voegt u 200 gram suiker toe, bij 500 ml koffie gebruikt u 500 gram rietsuiker et cetera.
Breng dit mengsel onder voortdurend roeren aan de kook, totdat de suiker is opgelost.
Laat het geheel drie minuten doorkoken.
Giet de koffiesiroop in flesjes, sluit ze luchtdicht af en bewaar ze op een koele plaats.


Rum-koffie met sinaasappelgarnering
 
Ingrediënten
1 sinaasappel
6 eetlepels bruine rum
4 eetlepels Fair Trade rietsuiker*
4 kopjes Espresso, gezet van Fair Trade Espresso snelfilter (of sterke koffie gezet van Fair Trade Original Aroma snelfilter)*

Boen de sinaasappel goed schoon.
Snijd 4 dunne reepjes van de schil.
Verdeel de rum over vier kleine (koffie)glazen.
Voeg 1 theelepel Fair Trade Original rietsuiker toe en roer dit door de rum.
Zet de koffie volgens aanwijzingen op de verpakking.
Schenk de koffie op de rum.
Leg de sinaasappelreepjes op de koffie en dien direct op.
 
Tuttifrutti
 
500 g tuttifrutti met ananas
Rooibosthee*
1 citroen
1 sinaasappel
1 kaneelstokje
scheutje port
 
De tuttifrutti in koude Rooibosthee, met een kaneelstokje, een sinaasappelschijf met schil en een citroenschijfje, een nacht laten weken. Dan alles langzaam aan de kook brengen en 15 minuten zachtjes laten stoven. Afkoelen en afmaken met een scheutje port.
Ingrediënten met ster*  zijn verkrijgbaar in de wereldwinkels.
 
Baklava
 
250 g filodeeg (8-10 vellen van 30-50 cm)
100 g gesmolten boter
100 g fijngehakte noten naar keuze*
500 g vloeibare honing*
sap van 1 citroen
 
Vet een braadslee in met boter en leg er 1 vel filodeeg in. Bestrijk dat vel met een kwastje met boter en strooi er de fijngehakte noten over. Leg nu de resterende vellen erop en bestrijk elk vel met boter, ook het bovenste vel. Snijd het geheel in vierkantjes en zet de baklava 1 uur in de oven op 150 graden. Neem de baklava uit de oven. Meng het citroensap door de honing en warm dit mengsel in een steelpan op. Giet de hete honing met citroen over de nog warme baklava. Laat goed intrekken en serveer de baklava koud.
 
HOMESITEMAP