de winkel
Producten
Fairtrade
recepten
links
Acties
Voorgerechten
Hoofdgerechten
Desserts
Koken in de kleipot
Lunch
Gebak
Dranken
WERELDWINKEL ABCOUDE
BRUGSTRAAT 9
1391 GH ABCOUDE
TEL. 0294-28 43 94
Koken in de kleipot 
 
Sinds mensenheugenis wordt over de hele wereld gekookt in de kleipot. Of we het nu hebben over een Marokkaanse tajine, een Turkse toprak, een Franse casserole of de bekendere rohmertopf, het principe is bij alle potten gelijk. Door middel van langzaam opgevoerde warmte wordt het eten langzaam gaar gestoofd. Hierdoor krijgen de smaken van de verschillende ingredienten goed de tijd om op elkaar in te werken. Daarbij stoven ze in hun eigen kookvocht gaar en is weinig vet of vocht nodig. De smaak, het aroma en de voedingsstoffen blijven daardoor optimaal bewaard. Een kleipot is ideaal als u gasten krijgt: u zet de pot in de oven en hebt alle tijd voor uw bezoek!
 
Tips
 
* Lees altijd de gebruiksaanwijzingen bij de pot en volg de instructies voor het eerste gebruik op.
* Zet poreuze potten niet in de afwasmachine en was ze alleen af met heet water zonder afwasmiddel.
* Zet de potten altijd in een koude oven en verhoog dan de temperatuur.
* Zet hete potten nooit op een koude ondergrond.
* Gebruik voor aromatische gerechten zoals curry's en visschotels alleen geglazuurde potten.
   (Poreus aardewerk absorbeert geuren en smaken teveel.)
* Recepten voor de kleipot kunnen ook in een braadpan worden gemaakt. 
 
Recepten
 
Noordafrikaanse Auberginetajine
Benodigd: 1 tajine
 
200 g gedroogde kikkererwten
3 aubergines
zout*
2 uien, in ringen gesneden
olie*
1 theelepel kaneel
1 theelepel korianderpoeder
800 g gepelde tomaten op sap
 
De kikkererwten een nacht weken. Doe ze in de tajine met zoveel water dat ze onderstaan. Zet de tajine in de koude oven en verwarm de oven tot 2000C. Erwten in circa 1,5 uur beetgaar stoven en afgieten. Intussen aubergines in blokjes snijden, ruim met zout bestrooien en 30 min. laten staan. Daarna afspoelen en droogdeppen. Uienringen fruiten in hete olie. Aubergineblokjes en kruiden even meebakken. Samen met de tomaten door de kikkererwten scheppen. De tajine weer in de (nog hete) oven terugplaatsen en een uurtje laten sudderen. Eventueel wat water toevoegen als de saus te droog wordt. Lekker met gekookte tarwe of couscous. 
Ingrediënten met ster* zijn verkrijgbaar in de wereldwinkels.
 
Mediterrane maaltijdsoep
Benodigd: 1 toprakpan 
 
125 g gedroogde witte bonen
125 g gedroogde kievietsbonen
2 uien, in ringen gesneden
3 winterwortels, fijn gehakt 
1 eetlepel rozemarijn, gedroogd
2 tenen knoflook
400 g gepelde tomaten op sap
300 g groene kool, in reepjes 
zout* en peper*
2 eetlepels olijfolie*
 
De bonen 24 uur weken. Samen met de helft van de uien, 1/3 van de wortels, 1/2 eetlepel rozemarijn en een teentje knoflook in de toprakpan doen met zoveel water dat alles onderstaat. Zet de pot met deksel in de koude oven en verwarm de oven tot 2000C. Bonen in circa 1 uur (oude bonen langer) gaar stoven. Afgieten en kookvocht opvangen. De helft van de bonen pureren. Het kookvocht met water aanvullen tot 1 liter en met de puree en bonen in de toprak terugdoen. Knoflook persen en met de rest van de uienringen en de wortels even fruiten in hete olie. Samen met de rest van rozemarijn, de koolreepjes en de tomaten op sap door de bonenmassa roeren. De toprak weer in de (nog hete) oven terugplaatsen en nog een uur laten sudderen. Lekker met Turks brood.
Ingrediënten met ster* zijn verkrijgbaar in de wereldwinkels.
 
 
 
HOMESITEMAP