Chocoladetaart van extra pure chocolade
8 personen Voorbereidingstijd: 25 minuten Bereidingstijd: 35 minuten Wachttijd: 1:30 uur
Ingrediënten 70 gr poedersuiker 80 gr zachte, ongezouten boter 3 eidooiers 180 gr bloem, gezeefd 200 ml koffieroom 200 gr Chocoladereep Divine dark 85%* 1 ei, losgeklopt met 5 eetlepels volle melk
Taartbodem Meng voor het deeg de poedersuiker en de boter en roer één voor één de eidooiers erdoor. Voeg de bloem in één keer toe en roer alles nog eens goed om. Maak van het deeg een bal, wikkel hem in vershoudfolie en leg hem ca. 60 minuten in de koelkast. Rol het deeg uit en druk het in een taartvorm. Zet de taartvorm 30 minuten in de koelkast.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C. Bak de taartbodem in ongeveer 10 minuten. Neem hem uit de oven en verlaag de oventemperatuur tot 150 °C.
Chocoladevulling Breng de room aan de kook. Breek de chocoladereep in kleine stukjes. Haal de pan van het vuur zodra de room kookt, voeg de stukjes chocolade toe en laat die in de room smelten. Laat de chocoladeroom ongeveer 10 minuten afkoelen. Meng het losgeklopte ei erdoor en giet het mengsel in de taartbodem. Zet de taart 15 tot 18 minuten terug in de wat koelere oven - de vulling moet net gestold, maar nog wel een beetje lobbig zijn als je op de zijkant van de vorm tikt. Laat de taart iets afkoelen en serveer hem half warm. Geef er slagroom bij.
Chocoladecake van extra pure chocolade
Ingrediënten 200 gr Chocoladereep Divine dark 85%* 4 eetlepels boter 4 eetlepels olijfolie 150 gram suiker 4 eieren 150 gram bloem 100 gram Amazonenoten
Verwarm de oven voor op 180ºC. Smelt de boter in een pan en voeg de olijfolie. Voeg de chocoladereep toe en laat de chocolade smelten in de boter. Klop de suiker en de eieren goed door elkaar. Meng de bloem er goed door tot een glad beslag. Roer het chocolademengsel door het eimengsel. Hak de Amazonenoten fijn en roer ze door het beslag. Schep het mengsel in een klein cakeblik en bak de cake ca. 25 minuten in een voorverwarmde oven. Laat de cake iets afkoelen en stort hem op een bord.
175g (room)boter in stukken 300g Fair Trade rietsuiker 175g Chocoladereep Divine dark 85%* 100g Amazonenoten, grof gehakt 3 eieren, geklopt 2 rijpe (Max Havelaar) bananen, geprakt 100g zelfrijzend bakmeel 2 theelepels Fair Trade Original Cacaopoeder 1 theelepel bakpoeder
Verwarm de oven voor op 180°C (heteluchtoven op 160°C). Vet een bakvorm van 18 x 28 cm in of bekleed de vorm met bakpapier. Doe de boter, de Fair Trade Original rietsuiker en de Fair Trade Original chocolade in een grote pan. Verwarm alles op een laag vuurtje totdat de inhoud gesmolten en zacht is. Haal de pan van het vuur. Roer de Fair Trade Original amazonenoten, de geprakte bananen en eieren door het chocolademengsel. Spatel er daarna het gezeefde bakmeel, de Fair Trade Original cacaopoeder en het bakpoeder doorheen. Giet het mengsel in de bakvorm en bak het ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde over, totdat het midden stevig is. Haal de brownie uit de over en laat hem afkoelen. Snij de brownie in ongeveer 15 stukken.
De (h)eerlijkste pindakoekjes
115g boter (niet te zacht) 115g Fair Trade Original Pindakaas 115g basterdsuiker 115g Fair Trade Original Rietsuiker 1 ei 115g havermout 115g bloem 1tl bakpoeder
Verwarm de oven voor op 190ºC. Klop de boter en Fair Trade Original Pindakaas met behulp van een mixer zacht. Voeg de basterdsuiker en Fair Trade Original Rietsuiker toe. Voeg het ei toe. Meng alles goed door elkaar tot het een smeuïge massa is. Zeef de bloem en het bakpoeder en meng dit met de havermout. Schep dit mengsel met een lepel door het pindakaasmengsel. Meng nog eens rustig door elkaar (zeker niet meer mixen). Schep met een lepel naar eigen grootte bolletjes deeg op een bakplaat. Druk het deeg een beetje plat. Bak de koekjes in 12 minuten gaar. Na 12 minuten zullen de koekjes nog zacht lijken, maar ze zullen opstijven wanneer ze af koelen.
Espresso Muffins (8 stuks)
1 eetlepel gemalen koffie, bij voorkeur espresso*
150 g boter
175 g Fairtrade (riet)suiker*
1 zakje vanillesuiker
1 ei
200 g zelfrijzend bakmeel
6 eetlepels melk
Klop de boter en de suiker in een kom. Klop er het ei en de vanillesuiker door. Bakmeel, espresso en melk toevoegen en kloppen tot een romig beslag is ontstaan. Schep het mengsel in beboterde vormpjes van 8 cm en bak ze in een voorverwarmde oven van 180 graden in 20-30 minuten gaar. Tip: Maak ook eens muffins met stukjes noot, chocolade of koffielikorette.
|